Lorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:
+39 02 87 21 43 19
Mon - Fri: 07:00 am - 05:00 pm

Blog

g

Защо започнах да приготвям хляб с квас

Защо и как започнах с квасената магия….

От много време исках и се опитвах да наложа да се храним в семейството със здравословни храни (поне доколкото ни позволява това, все пак живеем в София и нямаме възможност да си отглеждаме храната, за да бъде 100% чиста).  Опитвах се да огранича до голямата степен  консервантите, изкусвените вешества и подобрителите в това, което консумираме ежедневно. Започнах да приготвям повечето от нещата които консумираме, за да знам какво ядем. Все още има съпротива 😉

Тъй като обичам да готвя (приготвям различни вкусотийки… за хората около мен) доставя ми голямо удоволствие, спокойствие, а и го правя с много любов, се захванах да покоря още едно предизвикателство….КВАС-а.

Аааа и още нещо, знаех че всичко приготвено с КВАС изисква многооо търпение (поне до това заключение стигнах от ногото информация), а аз не съм от най-търпеливите (даже ако питате някой мой близък, може да ви каже, че съм голям нервак – готвя и правя по няколко неща едновременно). Та реших, че ще отхапя голям залък…ще приема предизвикателството….ще укротя моята невротична прибързаност 😊… ще стана търпелива. 

Ще направя КВАС…

Другото нещо, което пречупи в мен отвращението към направеният с мая хляб, беше когато един ден отворих мястото, където държах хляб и видях…..купения преди 2 дни хляб „Заводски добруджа“….не помня на кой производител, беше мухлясъл и мухълът беше с такива цветове….че не може да си представите – розово, червено и всички нюанси на синьо и зелено. И това го ядяхме и дори го давах на детето си….

Та реших и почнах с експериментите…..

Квас от боза….течен квас,  твърд квас (левито мадре)….въпреки, че не беше по оригиналната Италианска рецепта, плодов квас, безглутенов квас…защото имам едни принцеси, които имат непоносимос към глутена, а и на тях им се хапват вкусни хлебчета и пици (вече и за тях има рецепта….без химии вътре) 

Та за сега най-подходящ за мен (удобен  за моето ежедневие) се оказа твърдия квас, с него най-добре се разбрахме. Спинка си в хладилника, когато нямам време за месене, а когато реша да правя нещо го ръзбуждам и воала….готов за действие.

Квас може да си направи всеки, но може и някой да ви подари. 

Най важното е да се грижите за него с много любов….да си го отглеждате дълго време, да го замразявате, изсушавате или да почвате отново….

Трябва да знаете, че КВАСА не обича изкуствени неща… затова брашна, които имат подобрители и други химии не му влияят добре….даже може да убият живинките в него.

Но разберете ли се снего….става част от семейството и винаги ще имате най-вкусния хляб, какъвто само вие може да направите….

Пробвайте и се убедете.

Ако някой има нужда от съвет, рецепта, идейка и ли малко квас….пишете ми на marieta@marietawithlove.com

POST A COMMENT