Lorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:
+39 02 87 21 43 19
Mon - Fri: 07:00 am - 05:00 pm

Blog

Как да си направите собствена закваска за тесто

Как да си направите собствена закваска за тесто?

Още в старите времена по-голямата част от хляба се е приготвяла с помощта на закваска. Тази закваска беше смес от брашно и вода, която беше оставена да ферментира. Процесът на ферментация създава дива мая, която придава на хляба по-сложен вкус. Тези дни можете да закупите закваска в местната пекарна или онлайн. Но защо да харчите пари, когато можете лесно да създадете своя собствена? Ето как:

Какво е закваска за тесто?

Закваските за тесто са 100% натурални, с диви дрожди и бактерии, които създават невероятен вкус във вашия хляб. Вместо да използвате активна суха мая, както правят други рецепти (и рискувайки разочароващо ниско покачване), използвате вкисващ агент, наречен “levain”. Заедно с втасването на тестото, за да му придаде характерната форма; това предястие също носи задълбочени вкусове, като нотки на сол или черен пипер, когато се комбинират правилно!

Хората използват закваски от хилядолетия – и няма причина и вие да не можете! Процесът е стар като самия хляб. В продължение на 5000 години сме смесвали брашно и вода, за да приготвим закваска; сега е ваш ред да смесите тази древна традиция, като им дадете възможно най-добрия живот: да се уверите, че се хранят с любов всеки ден (или когато и да било).

Съставките, които ще ви трябват, за да направите своя собствена закваска

Рецептата за закваска е толкова лесна! Всичко, от което се нуждаете, за да го направите у дома, са малко пълнозърнесто брашно и универсални брашна, филтрирана вода, която е загрята само докато достигне стайна температура. И това е важно, защото в противен случай вашата култура ще умре бързо.

Нека не забравяме кухненската везна за точно измерване на количеството течност, което влиза във всяка тенджера или буркан, когато правим култури за закваска като тази.

И накрая, но определено не на последно място – един вид покрит контейнер за съхранение, където можете да приберете тези ценни предястия, след като вече са готови да се доказват.

Най-хубавото при приготвянето на хляб със закваска е, че не изисква никакви специални инструменти, освен това, което вече можете да намерите в къщата – така че не се притеснявайте, ако не е перфектна през първия ден; просто продължете да готвите, докато стане перфектно.

Как да смесвате и храните стартер през първите няколко седмици

На път сте да се впуснете във вкусно и леко пристрастяващо пътешествие. Ето какво трябва да знаете за смесването и храненето на вашата закваска през първите няколко седмици.

Ден 1

Първото нещо, от което се нуждаете за тази рецепта, е малко брашно, вода (или мляко) и мая.

За да направите тестото, просто комбинирайте всички тези съставки в купа за смесване, докато се смесят гладко, без да останат сухи петна!

Добавете 100 грама (g) пълнозърнесто или ръжено брашно и вода в чист съд. След това тарирайте, така че скалата да чете „0“, преди да добавите още няколко съставки!

Плътното му покриване с найлоново фолио ще го запази в безопасност, като същевременно изпусне достатъчно влага отвътре, която, ако е необходимо, може лесно да се издигне отново след изтичане на 24 часа, като ни даде достатъчно време, преди да добавим още захар или други гарнитури.

Ден 2

Вие сте на ден втори! Сега може да видите някои мехурчета и активност във вашата закваска или не. И в двата случая просто отстранете 100 г, за да можем да фокусираме вниманието си върху това, което се случва в красива смес от брашна с всички различни видове като пшенични или ръжени смеси, например, ще бъде готова след 24 часа (или по-малко).

Сега ви остават 100 г в контейнера (100 г закваска плюс теглото на вашия конкретен контейнер).

Добавете 100 г вода и разбъркайте, за да разбиете стартера.

Добавете 100 г брашно (за предпочитане отново пълнозърнесто или ръжено) и разбъркайте добре, докато няма останали сухи петна. Покрийте отново контейнера свободно и го поставете на топло място за 24 часа.

Ден 3

Започването на вашата закваска два пъти на ден е ключът към успеха! Може би ще видите първоначален скок в активността през първия и втория ден.

Възможно е вашата закваска да угасне или да продължи да нараства бавно.

Както можете да видите тук на пръв поглед, тези инструкции изглеждат доста ясни, но всъщност има някои трудни части, които се нуждаят от внимание, ако искаме тази рецепта да работи правилно, така че нека ги покажа.

Първо отстранете 200 г, което е само около 1 чаша. Трябва да се остави около 100 г в контейнера.

Сега трябва да добавите 100 г вода и да разбъркате.

Разбийте закваската, добавете брашно (100 г) и разбъркайте отново, докато няма останали сухи петна.

Сега е време да го покриете с кърпа и да го сложите на топло място и да го оставите за още 12 часа. Това ще поддържа вашите култури щастливи, докато се развиват в зряла възраст!

След 12 часа повторете процеса на хранене, описан по-горе.

Ден 4-6

През следващите няколко дни продължете с храненето на вашата закваска. Всичко, което трябва да направите, е просто да повторите процеса от Ден 3.

Досега вашата закваска трябва да е активна и да расте добре.

Може да видите много малко активност за няколко дни, но бъдете готови, тъй като тя се увеличава бавно всеки ден!

Ден 7

Проверете височината на закваската, за да видите дали е готова за печене. Ако постоянно се издига 2-3 пъти по-високо от нормалното в рамките на 4 до 8 часа след хранене, тогава е готова за подхранване!

Понякога този процес може да отнеме до 14 дни или повече в зависимост от вида на брашното и условията на околната среда. Тук ключът би бил търпението.

Ако искате да знаете дали вашата закваска се удвоява, утроява или дори повече, тогава използвайте гумена лента от външната страна на контейнера като лесен начин за наблюдение на растежа. Проверявайте редовно в продължение на 4-8 часа и наблюдавайте колко високо се издига пикът й!

След като закваската достигне своя връх, тя ще падне обратно, за да разкрие красиви ивици от двете страни.

Можете успешно да печете с новите си умения.

Съвети за отстраняване на неизправности в случай, че вашата закваска изглежда не работи правилно

До ден 4 или 5 повечето предястия ще започнат леко да бълбукат с възход и спад, случващи се в контейнера им.

Може дори да миришат на оцет, защото това са естествени киселини, отделяни от бактериите по време на работа.

Ако забележите, че вашата закваска не показва никакви признаци на активност през първите няколко дни, това е нормално.

Ако показва много повече от обикновено за един ден, но след това угасва за няколко, следвайте това:

  • Дивата мая е малко по-деликатна от търговската хлебна мая и се нуждае от специални грижи.
  • Ключът към това да сте сигурни, че вашата закваска продължава да процъфтява, обаче, можете да й помогнете заедно с малко доброта!
  • Уверете се, че всички използвани съставки са неизбелени – избеленото брашно е лишено от естествените си ензими
  • Дръжте закваската на топло място, но не прекалено горещо през зимните месеци, когато температурите паднат под -5C
  • Ако не виждате никаква активност, даването на предястието ви с пълнозърнесто или ръжено брашно наистина може да помогне за увеличаване на популацията на дивите дрожди
  • Пазете я от пряка слънчева светлина. UV лъчите и топлината ще унищожат всякакви бактерии там.
  • Продължете да храните закваската си както обикновено – просто се уверете, че следвате инструкциите и рецептата по-горе.

Най-добрият начин да съхранявате закваската си за тесто, така че да издържи месеци или дори години

Ако си правите почивка от печенето на хляб със закваска, важно е да се научите как да съхранявате правилно предястието си, така че, когато се върнете отново в кухнята, да няма нужда от притеснение. Правилните методи за съхранение могат да поддържат стартовите продукти процъфтяващи и готови по всяко време!

Първият начин за съхранение на закваска е в хладилник. Ако няма да я използвате известно време, поставете я на -4 градуса по Целзий или по-ниска и я оставете да престои, докато е необходимо. Понякога това се нарича освежаващо.

Вторият вариант включва или замразяване на закваски или да го държите изсушен и съхраняван в кухненския/фризерен шкаф.

Като цяло, въпреки че бих препоръчал да я държите на хладно място, където температурата й няма да се колебае твърде много и да избягвате пряка светлина, защото това може да причини растеж на бактерии, което ще разруши иначе здравата култура.

Заключение

Така че ето го! Всичко, което трябва да знаете за предястията за закваска, от съставки и методи за смесване до съхранение и отстраняване на неизправности. Развълнувани ли сте да започнете? Ние със сигурност сме. Определено не е толкова трудно, колкото може да изглежда, а крайният резултат е вкусен хляб, който е идеален за всеки повод. И след като сте подготвили всичко за предястието, не се колебайте да експериментирате с различни вкусове и рецепти. Възможностите са безкрайни. Споделете ни как се получава вашата закваска в коментарите по-долу или на страницата ни във Facebook. Приятно печене!

POST A COMMENT